Avukat Nur AKKOÇ

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR? - Avukat Nur AKKOÇ

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Gayrimenkul sahipleri vergi ödeme dönemlerinde emlak vergilerini nasıl ödeyeceklerini merak etmektedirler. Bu kapsamda makalemizde en çok sorulan; Emlak vergisi nedir? Emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisinden muaf olan kişiler var mıdır? Emlak vergisini ödenemezsek ne olur? Gibi soruları yanıtlayacağız.

Emlak vergisi nedir?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde taşınmaları bulunan kişiler emlak vergisini ödemekle mükelleftirler. Emlak vergisi bina ve arazi vergisi olmak üzere iki türdür. Bina vergisi konut olarak kullanılan evleri, arazi vergisi ise arsa ve tarlalar için ödenen vergileri ifade eder.

Emlak vergisinden muaf kişiler kimlerdir?

  1. Engelliler,
  2. Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
  3. Sadece emekli/dul/yetim/ölüm veya engelli aylığı ile geçinen kişiler
  4. Gaziler
  5. Şehit eşleri ve çocukları

Bu kişilerin emlak vergisinden muaf tutulabilmesi için tek eve sahip olmaları ve bu evin de brüt olarak 200 metrekareyi geçmemesi gerekmektedir.

Emlak vergisi ne zaman ve nereye ödenir?

Emlak vergisi 2 eşit taksit halinde ödedir. İlk taksit mayıs ayının sonuna kadar ikinci taksit ise kasım ayının sonuna kadar ödenmelidir. Tercihe bağlı olarak tüm ödeme tek seferde de yapılabilmektedir. Emlak vergisi taşınmazın bulunduğu ilçe belediyesine yapılır. Diğer bir yol da e-devlet bilgileri ile interaktif vergi dairesi uygulamasına girerek ödeme yapmaktır.

Emlak vergisi tutarı neye göre belirlenir

Bina ve arazi vergisi oranları;

● Bina vergisinin oranı meskenlerde binde 1,

● Diğer binalarda binde 2,

● Arazide binde 1 ve arsalarda binde 3’tür.

Bina, arsa ve arazilere ilişkin vergi oranları büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde %100 artırımlı uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda, geciken taksit tutarı için ödemenin geciktiği her ay ve kesri için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen oranda gecikme zammı hesaplanır. 20/7/2022 tarihli ve 5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, 21/7/2022 tarihinden itibaren gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %2,5 olarak uygulanacaktır.

Emlak beyannamesi nasıl verilir?

Emlak beyannamesi belediyeye bizzat girerek ve oradaki emlak vergisi bildirimi formunu doldurarak verilebileceği gibi e-devlet veya interaktif vergi dairesi uygulaması üzerinden de verilebilir. Her iki durumda da taşınmaza ait bilgiler girilerek gerekli evraklar da sunulur. Emlak vergisi taşınmazın edinildiği bütçe yılı içerisinde, edinme bütçe yılının son üç ayı içerisinde gerçekleştiyse bu tarihten itibaren üç ay içinde taşınmazın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekir.

AVUKAT NUR AKKOÇ

Sosyal Paylaşım
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Telegram

Diğer Yazılar

Yazılar

SOYBAĞININ REDDİ DAVASI

Bu makalemizde soybağının reddi davası ve esaslı unsurlarından bahsettik. Biyolojik baba olmayan kişinin nüfus hanesinin nasıl düzeltilebileceği, DNA testi gerekliliği ve adli tıp süreçlerine değindik. İyi okumalar dileriz.

Devamını Oku
Yazılar

MİRASTA TENKİS DAVASI ve SAKLI PAY

Bu makalemizde miras paylaşımı için önem arz eden tenkis davası işlenmiştir. Tenkis davası nasıl açılır? Saklı pay nedir ve nasıl hesaplanır? Tenkiste zamanaşımı var mıdır? Muris muvazaası ile tenkis arasındaki farklar nelerdir gibi birçok soruya cevap verdik. İyi okumalar dileriz.

Devamını Oku
Yazılar

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TERİMLERİ

Bu makalemizde gayrimenkul sektöründe en çok kullanılan terimleri ele aldık. Terimlerin anlamlarına ek olarak günlük hayattan verilen örneklerle zenginleştirilmiştir. İyi okumalar dileriz.

Devamını Oku